CNC WATERSNIJDEN

CNC Watersnijden

Wat is CNC watersnijden ?
CNC staat voor: Computer numerical control , dit betekend dat de besturing van een machine door een computer gebeurt. Hierdoor is een grote mate van precisie mogelijk en kunnen fouten en afwijkingen tot een minimum worden beperkt.
hierdoor is dit besturingssysteem uitermate geschikt voor de besturing van metaalbewerkings machines voor de vervaardiging van producten waaraan hoge eisen worden gesteld t.a.v. de maatvoering van deze producten.

Hoe werkt een watersnijder ?

Een watersnijder is een machine die door middel van een zeer krachtige waterstraal in staat is om de meest uiteenlopende materialen te snijden.
Snijden met water heeft grote voordelen ten opzichte van andere verspanende metaalbewerkings-technieken om metaal te snijden of te bewerken.
Hierdoor is deze flowcut waterjet cutting een methode die steeds meer wordt toegepast voor het snijden van metaal en andere materialen.

CNC Watersnijden is dan ook uitermate efficiënt, doordat bij het snijden van producten uit metalen,rvs of aluminium platen de onderlinge artikelen dicht bij elkaar “genest” kunnen worden, wordt de hoeveelheid afvalmateriaal tot een minimum beperkt.
Doordat de watersnij-machine voor een groot gedeelte automatisch werkt is de hoeveelheid arbeid per product een stuk lager dan met veel andere bewerkingstechnieken.

Specialistisch werk

Werken met een watersnijder is werk voor de specialist en om de producten te kunnen maken moeten de aangelverde tekeningen ingevoerd worden in het systeem.
De aanschaf van een watersnijder is een grote investering voor een bedrijf die over de jaren terugverdiend zal moeten worden.
Ook is een watersnijder een grote machine die veel plaats inneemt en goed bereikbaar moet zijn om materiaal op en van de machine te kunnen plaatsen.

Snijden met water

Water is een natuurlijk materiaal, hierdoor ontstaan er tijdens het werken van de watersnijder geen schadelijke chemische dampen

Aluminium RVS staal water snijden

Aluminium, rvs en staal zijn met uitstek materialen die zich uitstekend lenen om gesneden te worden door middel van de waterstraal-snij techniek.
Deze metaalsoorten behoren tot de “zachte materialen” en om deze goed te kunnen snijden wordt er een abrasief ( fijn zand) aan de snijstraal toegevoegd.

Andere materialen

In principe kunnen nagenoeg alle materialen watergesneden worden, o.a. : hout, steen, glas en kunststof zijn maar een paar van de materialen die zonder probleem met deze snijtechniek bewerkt kunnen worden.

Voordelen CNC waterstraalsnijden

Watersnijden kent verschillende voordelen t.o.v. andere verspanende metaal snij technieken
Zo is het mogelijk om met een moderne watersnijder uiterst nauwkeurig te snijden, en doordat snijden met water een koude snijtechniek is wordt er geen warmte aan het materiaal toegevoegd waardoor er geen vervorming van het materiaal optreed.
Hierdoor blijven de eigenschappen van het materiaal behouden.

Nadelen waterstraalsnijden

Helaas kleven er aan deze watersnijden technologie ook een paar nadelen.
Doordat bij het snijproces gebruik van water wordt gemaakt mag het zal het materiaal nat worden en kan gaan oxideren.
Voor veel producten is dit geen enkel probleem, maar je kunt je voorstellen dat voor sommige kunststof soorten, karton en zachte houtsoorten dit minder gewenst is omdat het materiaal zacht wordt of krom zou kunnen trekken.

Water of lasersnijden

Naast watersnijden zijn er ook nog een paar andere methodes waarmee metaal gesneden of gezaagd kan worden.
En andere veel gebruikte methode is lasersnijden, het kan in een aantal gevallen efficienter zijn om te kiezen voor lasersnijden.
Een paar voordelen van lasersnijden zijn dat deze sneller werkt en dat de kosten lager zijn dan die van de watersnijder.

Een paar criteria die je kunt hanteren bij het bepalen van de beste methode voor de vervaardiging van je product

Dikte van het te snijden materiaal (ook afhankelijk van materiaalsoort) :

  • Dunner dan 2 mm (0.080”) -> gebruik laser.
  • Dunner dan 3,2 mm (0.125”) -> gebruik plasma of laser.
  • Dunner dan 6,4 mm (0.250”) -> gebruik waterstraal, laser.
  • Dikke materialen -> gebruik waterstraa
    l

waterjet snijden prijs

Wat watersnijden kost is van verschillende factoren afhankelijk
oa:

  • Materiaalsoort
  • Dikte van het materiaal
  • Hoeveelheid, een groot aantal zelfde producten is in de meeste gevallen een stuk voordeliger dan een enkel-stuks product.